Odin on aasajumalien johtaja. Hän tunnetaan viikinkien mytologiassa Eddassa ja saagoissa  sadoilla eri nimillä. Hänet tunnetaan myös saksien myyteissä nimillä Wotun ja Otan. Saksit olivat toinen soturikansa, joka eli nykyisen saksan pohjoisosissa, Itämeren eteläpuolella. Saksien mytologialla ja maailmankuvalla on aika paljon yhteneväisyyksiä viikinkien kanssa. Heitä yhdistävät myös riimut.

Minun oma suhteeni Odiniin

Minun oma tarinani Odinin kanssa alkoi vähän yli 20-vuotiaana, muutama vuosi sen jälkeen, kun erosin kristillisestä seurakunnasta. Kirkosta olin eronnut jo aiemmin, mutta elämässäni oli varhaisaikuisuudessa usean vuoden kausi, jolloin kuuluin karismaattiseen kristilliseen seurakuntaan. Ne syyt, jotka saivat minut lähtemään sieltä, olivat monisyisiä.

Tärkein syy oli se, että syvällä sydämessäni tunsin, että kristillisessä kirkossa ei ollut koko sitä valoa, jonka tunsin omassa sydämessäni todeksi. Pieni ääni sisälläni sanoi, että siellä ei tiedetä kaikkea, eikä kaikki totuus henkisistä asioista ole kristillisen uskon sisällä.

Toiseksi näin jo silloin todella vahvasti henkimaailmaan ja näin paljon sellaista mitä ei kristillisen uskonkäsityksen ja maailman kuvan mukaan ”saanut olla olemassa”. Sen takia minun oli pakko seurata lopulta omaa sydäntäni ja omaa tietoisuuttani henkisistä asioista ja lähteä.

Päätös oli kipeä, siihen liittyi monen rakkaan ihmissuhteen katkeaminen ja etääntyminen oman synnyin perheen niistä jäsenistä, jotka kuuluivat samaan yhteisöön. Maksoin siis kovan hinnan oman sydämeni totuuden seuraamisesta. Minulla meni vuosia käsitellä lähtemisen aiheuttama kipu ja traumat, helvettiin joutumisen pelko varmaan vahvimpana. Tiedän siis kokemuksesta, mitä käy lävitse ihminen, joka lähtee tiukasta, lähes kulttia vastaavasta uskonyhteisöstä.

Haluan korostaa tässä kohtaa vielä, että en vihaa kristittyjä tai kristillistä kirkkoa. Tunsin sieltä monta ihmistä, jotka seurasivat aidosti kristinuskon Jeesuksen opetuksia, ja joiden elämässä toimi suuri valo ja henkinen voima. Olen nähnyt seurakunnassa ihmisten muuttuvan todella radikaalisti ja syvästi, pääsevän esimerkiksi kymmenien vuosien päihdekierteestä eroon. Se on hyvä koti niille, joiden sydän on sillä polulla täysin mukana. Minun polkuni se ei kuitenkaan ollut.

Kirkosta lähtemisen jälkeen ja löydettyäni samoihin aikoihin toisia noitia ja heiltä lainattujen kirjojen kautta, joista myös löysin täysin omaa totuuttani vastaavan ajatusmaailman, vannoin, että en olisi ikinä enää tekemisissä yhdenkään jumalan kanssa. En varsinkaan yhdenkään miespuolisen, niin traumaattinen kokemus eroaminen minulle oli.

Opiskelin noitakirjallisuutta ja siihen liittyviä asioita muutamia vuosia. Vähän 2000-luvun vaihtumisen jälkeen ryhdyin identifioimaan itseni noidaksi ja koin että olin pääasiassa yhteydessä luontoon, luonnonhenkiin ja Äiti Maahan.

Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun Odin lähestyi minua. Hän teki sen nimenomaan Gandalfin hahmossa. Se olikin viisaasti tehty, sillä olen rakastanut Tolkienin suurta tarinaa teini-iästä asti. Taru sormusten herrasta oli ja on minulle yhä niitä kirjoja, joihin palaan yhä uudestaan. Lisää Tolkienin merkityksestä minulle voit lukea tästä artikkelista.

Siitä hetkestä, kun Odin lähestyi minua tällä tavalla, on nyt noin 16 vuotta. Olen tutustunut häneen paremmin Eddan ja hänestä kirjoitettujen kirjojen ja artikkelien avulla, sekä oman kokemukseni kautta. Pitkään epäröin kuitenkaan luoda häneen läheisempää suhdetta. Sellaista suhdetta, josta nykyään Asatrua tai pohjoista maailmankuvaa tunnustavat ihmiset käyttävät nimeä Fulltrui.

Fulltrui tarkoittaa läheistä, luottamuksellista sidettä. Side on tasaveroinen, kahden olennon tasaveroiseen sitoumukseen ja tahtoon perustuva.

Kun puhutaan Odinista tai kenestä tahansa jumalasta ajalta ennen kristinuskoa, on tärkeää muistaa, että he eivät etsi orjia. He eivät edellytä sokeaa palvontaa tai oman tahdon luovuttamista heille. Fulltrui on ehkä kuin kihloissa olo tai avioliitto verrattuna seurusteluun. Sama suhde samojen olentojen välillä, mutta syventyneenä.

Vasta tänä syksynä solmin Odinin kanssa virallisesti tällaisen suhteen, omistauduin hänelle.

Yksi syistä, joiden takia tätä blogia pidän, on se, että Odin on pyytänyt minua levittämään tietoa hänestä, riimuista, pohjoisen maailmankuvasta ja monesta muusta asiasta. Tämä onkin ominaista suhteelle Odinin kanssa. Hän ei ole vieressä kaiken aikaa vaan menee ja tulee kuten maankiertäjän ainakin. Hän on pääasiassa kiinnostunut siitä, että antaa minulle tehtäviä ja että teen niitä. Vastalahjaksi hän sitten kyllä myös auttaa minua, jos tarvitsen hänen apuaan.

 

Kuka Odin on?

Odinin isä on mytologian mukaan Bur, Burin poika, äiti on Bestla niminen jättiläinen. Jos Odinin isän ja äidin nimien merkityksen kääntää suomeksi, voi sanoa, että hän on kaaoksen ja järjestyksen poika.

Tämä onkin mielenkiintoinen ajatus. Mitä syntyy siitä, kun kaaos ja järjestys liittoutuvat ja luovat jotakin yhdessä? Tämä kertoo myös viikinkien maailmankuvasta, heille koko maailman loi tulen ja jään, kahden vastakohdan yhteentörmäys. Maailma syntyy siis vastakohtien välisestä jännitteestä.

Odin on naimisissa jumalatar Friggan kanssa, mutta maailmalla tiedon etsijänä ja seikkailijana vaeltaessaan hänellä on ollut lukuisia muitakin suhteita. Odinilla on lapsia useiden eri naisten kanssa. Yksi mahdollinen kumppani Odinille on myös noituuden, seksin ja sodan jumalatar Freya, joskin viitteet tähän ovat ristiriitaisia eivätkä kaikki asiaan perehtyneet ole siitä yksimielisiä.

Odin on huijari ja maagi, tiedon etsijä ja koko maailman suojelija. Hän suojelee meitä keräämällä hellittämättä tietoa ja suunnittelemalla sen pohjalta tulevaa. Eddassa on viitteitä siihen, että Odinilla on suunnitelma jopa Ragnarökin (viikinkien maailmanlopun) jälkeistä aikaa varten.

Odin on myös magian isä, muuttuneiden tajunnantilojen jumala ja hänen kenties suurin lahjansa ihmiskunnalle ovat riimut.

Odin pitää sanoista, tiedoista, laulusta, opettamisesta, kunnon ryyppäämisestä (ne muuttuneet tajunnantilat 😊) ja aivan ilmeisesti seksistä, koska hänellä on ollut lukuisia suhteita.

Odin on myös sodan ja taistelun Jumala. Ei ehkä sotakentällä taisteleva etunenän sankari, vaan pikemminkin strategi, joka tuo viisaudella, tiedolla ja harkinnalla voiton niille, jotka häntä seuraavat.

 

Odinin symbolit

Valknut, jossa on kolme kolmiota yhteen liitettynä. Valknut edustaa yggdrasilin yhdeksää maailmaa ja sitä että Odin suojaa tiedollaan ja voimallaan niitä kaikkia.

Valhöll, Odinin Sali tai halli, johon Odin vie valitsemansa taistelukentällä kaatuneet. Odinin koti Asgardissa, jumalien maailmassa.

Hlidskaff, Odinin istuin. Kun hän istuu siinä, hän näkee kaikki 9 maailmaa ja kaiken mitä niissä tapahtuu. Odin on kuitenkin harvoin kotona istumassa istuimellaan.

Riimut, Odinin suurin lahja ihmiskunnalle. Riimut ovat yhtä kuin kirjoitettu kieli ja magia. Odin voitti riimut itselleen roikkumalla Yggdrasilissa 9 päivää ja yötä pää alaspäin, hirtettynä. Hän uhrasi itsensä itselleen saadakseen tietoa.

Korpit Hugr ja Munin, suomeksi käännettynä tietoisuus ja muisti. Ne palaavat Odinin luo iltaisin kertomaan mitä ovat päivän aikana nähneet lentäessään maailmojen yllä.

Sudet, Geri ja Freki, joille Odin antaa kaiken Valhöllissa tai muualla itselleen tarjotun tai uhratun ruuan. Hän ei itse syö mitään, vaan elää pelkästään olutta ja muita juomia juomalla.

Berserkit, viikinkien eliittisotilaat.

Villi ajo, Odinin johtama ratsumiesten joukko, joka kulkee syysmyrskyissä yötaivaalla.

Sleipnir, kahdeksanjalkainen hevonen, jolla Odin pääseen kaikkiin yhdeksään ydggdrasilin maailmaan

Gungnir, Odinin keihäs, joka osuu aina maaliin.

Draupnir, Odinin kultainen käsivarsirengas, joka muuttuu uusiksi kultaisiksi käsivarsirenkaiksi yhdeksän päivän välein.

Odroerir – Runollisen inspiraation ja ekstaasin sima.

Yggdrasil– maailmanpuu, kaikki 9 maailmaa.

 

Kaikki nämä symbolit, joita Odiniin liitetään ovat tärkeitä siksi, että ne kertovat paljon siitä miten monitahoinen ja monikasvoinen jumala hän on.

Vaikka hän on taisteluraivon ja jopa hulluuden, muuttuneiden tajunnantilojen ja vähän pelottavaienkin asioiden jumaluus, Odin on ennen kaikkea ihmiskunnan isä ja kaikkien maailmojen suojelija.